<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Filtmaker May Hvistendahl
// Blogg // Hjem // Kurs // Toscana // Toving // Hodeplagg // Klær // Tepper og bilder // Bøker // CV // Salg og utstillinger // In english //

Toscana september 2006

 

May Jacobsen Hvistendahl
Skåtøyveien 180 N- 3780 Skåtøy
Tel + 47 9168 2822
Orgnr : 939 135 383 MVA
may@filtmaker.no

 

2012

Bli med på Farge- og tovekurs i Toscana 9.-16. september 2013 !
Den gamle villaen i San Marcello står igjen åpen for glade tovere som vil bruke en uke til trylling med farger,silkestoffer og merinoull.
Nytt kurslokale i landsbyen vil stå klart for oss, og i tillegg til kurs, deilig hjemmelaget toscansk mat og vin, kan deltakerne bli med på utflukt til en av de vakre byene i området, f.eks Lucca.

Mer info: Ellen Kolberg , e-post : ellenkolberg@gmail.com , tlf +47 9265 9921 eller may@filtmaker.no
, + 47 9168 2822

Villa Bice i San Marcello:

150 år gammel eleganse med historie i hver krok

I Pistoia, halvannen time fra Pisa med bil, litt mindre fra Firenze, ligger den vesle landsbyen San Marcello, en av mange fjell-landsbyer i vakre Toscana, på den gamle ruten mellom Roma og Milano. Her har vandringsmenn og reisende vært på farten siden Romerrikets tid, og byens historie er full av beretninger fra 2500 år av levd menneskeliv. I dag er området kjent for sine mange vintersport-tilbud , sine vakre vandringsstier fra landsby til landsby, og for sin historie, kunst og kultur som har blomstret like lenge som det har vært folk der.I september feirer San Marcello sin helgen, St. Celeste med ballongferd, marked, musikk og opptog i gatene.
Kunstneren Ellen Kolberg fra Lillehammer, har bodd i San Marcello i tre år nå, og har funnet et levebrød i tillegg til malingen ved å arrangere kurser for nordmenn og andre utlendinger - grupper som kommer for å male, tegne, skulpturere eller filte. Kurslederne er italienske eller norske, og gruppene bor adelig og spiser fyrstelig, med inspirasjon fra natur og kultur . Studieferien varer gjerne i ti dager, med to dager på tur. San Marcello ligger like nært de fleste av Toscanas attraksjoner, ikke bare Firenze og Pisa, men renessansebyen Lucca, middelalderbyen San Gimligniano, Siena og Livorno.

Villa Bice
Ellen kjenner de fleste innbyggerne i San Marcello, og det gikk ikke lang tid før hun oppdaget Villa Bicè, som ligger i utkanten av landsbyen, inne i en park, vernet bak store trær og høye gjerder. Villaen ble bygget i 1864 av en av foregangsmennene for den moderne tiden i San Marcello. I 1917 kjøpte oldefaren til dagens forvalter villaen. Han var sentral i utbyggingen av strøm og telefon i fjell-landsbyene og trengte et sted for møter og overnatting.Han anla parken, men det var hans sønn som i 1920-årene plantet trær over hele eiendommen. Han var ofte på reiser, og tok med seg småplanter og frø fra elle kanter. I hans tid ble det plantet nesten 1000 trær, og på det meste var det så mange som 700 forskjellige arter, fra de mest eksotiske til mer vanlige europeiske trær.
Dagens forvalter av eiendommen, Andrea ,kan fortelle om ferier i Villa Bicè både sommer og vinter, men det var først for fem år siden han kom til San Marcello for å slå seg ned i villaen og begynne arbeidet med å restaurere huset og vedlikeholde parken rundt. Hans plan er å plante inn igjen sjeldne trær som har dødd ut i løpet av årene og også tynne der veksten av enkelte typer har blitt overveldende.Han har nøyaktige kart over parken der alt som er blitt plantet er tegnet inn,og bestefaren var svært nøye med nedtegnelser om hvordan veksten var og hvordan parken utviklet seg. I dag er det mulig for spesielt interesserte å komme for å ta frø fra sjeldne trær, og Andrea er stadig imponert over det store arbeidet bestefaren la ned i parken, på toppen av et krevende yrkesliv.

Torneroseslott
Ennå er ikke Villa Bicè og den mangfoldige parken omkring tilbake til sin opprinnelige prakt, men det er også dette som gir stedet dens helt spesielle sjarm. Det er lett å få følelsen av at Andrea med hjelp av Ellen , er i ferd med å vekke opp et lenge sovende Torneroseslott. Inne i villaen står alt slik det alltid har stått. Gamle, tunge møbler fra forrige århundre, med sterkt preg av jaktslott-moten med utskjærte trofeer på skapkantene og dramatiske historier skildret i store og små malerier. I peisestuen er det tak og veggmalerier overalt, og alle stuer og soverom har fremdeles møbler som får deg til å tro du sover i et museum.Riktignok har Andrea gått til innkjøp av gode Ikeadyner og andre nødvendigheter for komfortable mennesker av i dag,men noen moderniseringhånd har ikke fått herje i de gamle rommene.
Dette gjør Villa Bicè til et helt unikt sted - så lenge det varer. Planene er der for å sette igang med fornyelsesprosess både inne og ute - men enn så lenge kan man komme her og sette seg tilbake i tiden i en herskapelig drøm; se på portrettene av søstrene som henger på veggen, og fantasere om hvordan livet har vært en gang for lenge siden...
Gjestene bor i romslige værelser med store , gode senger. Flere av rommene har egen veranda, og selv om hver etasje må dele to bad (4 rom på hvert bad), føles det lukseriøst. Huset rommer fint 12-18 personer, alt ettersom hvor mange som vil ha enkeltrom.

Toscansk mat på det beste
Andrea har et godt team av hjelpere, der kokka Nadia er den viktigste. Når Ellens kursdeltakere eller andre grupper bor i villaen, står Toscansk mat på menyen. Antall retter er redusert litt i forhold til tradisjonen, for nordmenn på kurs er stort sett ikke innstilt på fem retters lunsj, men alt som serveres er meget velsmakende og rikelig, alltid med så mye vin du vil ha inkludert i prisen. Her spises alt fra kalkun, hare og kylling til villsvin og den spesielle hjorten som lever i fjellene her. Salater og grønnsaker følger alltid med, og frukt eller deilige desserter avslutter måltidene. To timers lunsj med vin er merkelig nok aldri til hinder for hardt arbeid for kursdeltakerne i ettermiddagsøkta, tvertimot!
Ellens kurser holdes enten i Villa Bicè eller i presteboligens møtelokale midt i landsbyen.Her kan opptil 12 kursdeltakere utfolde seg, og den fem minutters lange spaserturen fra villaen gjennom landsbyen, setter alltid en spiss på dagen.Det gir også en liten mulighet til å leve seg litt inn i landsbyens aktiviteter på forskjellig tid av døgnet.Og kanskje snike seg innom en kafe for en ekstra kopp cappucino...
Villa Bicè er nå også åpen for Bed and Breakfast i sommerhalvåret, og grupper, familier eller enkeltpersoner er velkomne til å bli flere dager.
Dette er en perle som må oppleves nå - om noen år har kanskje utviklingens gang forandret alt..
Hvis du vil vite mer om Ellens kurser, om San Marcello eller Villa Bicè, kontakt Ellen Kolberg e-post: ellenkolberg@gmail.com