<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Filtmaker May Hvistendahl
// Blogg // Hjem // Kurs // Toscana // Toving // Hodeplagg // Klær // Tepper og bilder // Bøker // CV // Salg og utstillinger // In english //

Kurs i Holland

Hattekurs i Holland


Farging av ull og silke

 

May Jacobsen Hvistendahl
Skåtøyveien 180 N- 3780 Skåtøy
Tel + 47 9168 2822
Orgnr : 939 135 383 MVA
may@filtmaker.no

 

Farger har alltid forundret meg;
Hvordan de hele tiden forandrer seg, med lys og mørke, med bevegelse , fukt og tørke, støv og under påvirking av fargene omkring.

I neste omgang hvordan fargene forandrer meg,- fysisk, når jeg bærer klær med farger som "kler" meg eller ikke, med fargesammensetningene som forandrer hele antrekk, og psykisk; hvordan fargene får meg til å føle meg forskjellig,noen ganger kan farger gjøre meg sjuk, mens en annen dag kan skifte av en genser gjøre dagen blid.

Fargene er grunnen til at jeg jobber med filt.

Arbeidet med lasering av veggene på den første Steinerskolen i vår by sammen med Ingunn Kongelstad, lærte meg om gjennomskinnerlighet og fargen bak fargen. At de eneste lovene som er faste er fargepigmentene. Siden da, på tidlig åttitall har jeg eksperimentert.

Ulla er mitt materiale. Det forsto jeg da jeg første gangen klippet min egen spelsau. Den tar fargen og holder den. Den kan farges som råull, som kardeull , som garn, som halvfilt og helfilt ,- og de ferdige arbeidene kan farges hele eller delvis. Hvis ulla farges kan den kardes sammen i flere farger og nyanser, og fargene kan settes sammen underveis i tovingen. Mulighetene er uendelige.... Jeg oppdaget tidlig at jeg kan oppnå den samme gjennomskinnerlighet som ved laseringen, og farger i lag på lag med dybdevirkninger, følger de samme prinsippene.

I dag er det klær som fascinerer mest. Her har jeg muligheten til å bruke farger som i et maleri, form som i en skulptur og tekstur og struktur i overflaten som i en collage eller i surface design. Likevel skal arbeidet fylle en praktisk og estetisk funksjon fordi det skal sitte på en kropp og passe til en personlighet og en anledning. Hva kan ha flere utfordringer enn dette?

Tovingens unike muligheter til å gjøre alt dette i en eneste operasjon gjør at teknikkene og materialene aldri slutter å oppta meg, aldri slutter å vise nye muligheter.Vi kan skyggelegge plagget ved å bruke nyanser av samme farge eller forskjellige farger, vi kan poengtere og eliminere med farger, og vi kan manipulere med form ved å tove fasongen direkte inn.

Etter hvert har tovingen gitt meg mulighet til å lage klær som gir bæreren noe ekstra, ikke bare letthet, lunhet og følelsen av å være vakker, men også en beskyttelse som ligger i måten omgivelsene møter deg.

Mitt mål er å lage klær som ikke bare beskytter mot kulde eller varme, vær og vind, men som også gir beskyttelse i vår travle og overbefolkede verden, der uforutsette angrep eller fullstendig ignorering er reaksjoner vi kan møte. Det er ikke lett hverken å ignorere eller angripe et menneske med klær som hverken provoserer eller usynliggjør, men som gir tilskueren et fargerom å hvile øynene i. Slike gode øyeblikk v i trenger på trikken, på venterommet, på gata eller hvorsomhelst vi ferdes.

Å tove klær er for meg muligheten til å bruke farger som i et maleri, form som i en skulptur og struktur og variasjon som iserface design.Klærne skal likevel fylle sin praktiske og estetiske funksjon - og på toppen av det hele skal arbeidet fylles av en kropp og passe til en personlighet. Kan noe by på større utfordringer?

Tovingens unike muligheter til å gjøre alt dette i en eneste operasjon gjør at teknikkene og materialene aldri slutter å fascinere, aldri slutter å gi nye muligheter.